18.1.2014

Täydellinen pad thai

Tämä on ehkä parasta ruokaa, mitä olen koskaan onnistunut kotona tekemään.

Pad thain voi tehdä kanasta ja/tai katkaravuista - mielestäni katkaravut maistuvat tässä paremmalta, mutta yleensä käytän molempia. Reseptissä mainitun palmusokerin voi korvata fariinisokerilla, mutta oikeastaan mikään muu ainesosa ei ole korvattavissa, jos haluaa autenttisen thaimaalaisen maun. Korianterikaan ei ole mikään koriste, vaan tuo hurjasti hyvää makua ja uuden ulottuvuuden ruokaan!

Reseptissä käytettävä tamarindivesi on pad thain tärkein maku. Tamarindi on siis puussa kasvava palkomainen hedelmä, joka maistuu todella happamalle. Siksi sitä käytetään ruoanlaitossa vain pieninä määrinä ja yleensä veteen liotettuna. Tamarindiveden valmistaminen on kuitenkin sen verran inhaa puuhaa, että mieluummin teen sitä ison satsin kerralla, ja pakastan ylimenevän osan jääpalamuotissa, kuin alan joka kerta erikseen alusta asti liottamaan tamarindia veteen. Joka kerta tehdessäni tamarindivettä tulee kyllä väkisinkin mieleen, että kaikkea sitä tulee kokeiltua: tamarindi haisee melko pahalle ja näyttää erittäin epäilyttävältä ruskealta litkulta, jonka seassa on klimppejä... No, en halua pelotella ketään - ei tämä nyt niin paha homma ole ja lopputulos lautasella palkitsee takuulla! Tamarindia saa ostettua ainakin aasialaisista ruokakaupoista, ja puolisen kilon pakkaus maksoi 3 € - kovin suuresta sijoituksesta ei siis ole kysymys. Plussaa myös siitä, että tamarindi säilyy huoneenlämmössä käytännössä ikuisuuden.

Mutta nyt itse reseptiin!

Pad thai
~ 350 g maustamatonta broileria suikaleina
1 rkl maissitärkkelystä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl tamarindivettä
2 rkl palmusokeria
1 rkl fariinisokeria
2 rkl kalakastiketta
1,5 rkl srirachaa
ripaus valkopippuria
1 sipuli tai kevätsipuli varsineen
4 valkosipulinkynttä
2 tuoretta punaista chiliä
1 tl raastettua inkivääriä
0,6 dl kuumaa vettä
1/6 kanaliemikuutio
~ 150 g katkarapuja
~ 220 g riisinuudeleita
1 kananmuna
iso kourallinen cashew- tai maapähkinöitä
iso kourallinen tuoretta korianteria
puolikas lime
seesamiöljyä
rypsiöljyä

Laita broilerisuikaleet kulhoon ja sekoita joukkoon maissitärkkelys ja soijakastike, jätä marinoitumaan huoneenlämpöön.

Valmista seuraavaksi tamarindivesi. Huomaa, että tästä määrästä riittää moneksi kerraksi! Ota tamarindia golfpallon kokoinen möntti ja laita kulhoon. Kaada päälle 4,5 dl kiehuvaa vettä. Sekoita hyvin ja muussaa seosta, jotta tamarindin hedelmäliha irtoaa siemenistä ja liukenee veteen. Kun tamarindi on sekoittunut hyvin veteen, siivilöi liemi ja heitä ylijääneet möntit pois. Liemi säilyy jääkaapissa reilun viikon, mutta sitä voi myös pakastaa (esimerkiksi jääpalamuotti on tässä kätevä).

Tee seuraavaksi kastike erilliseen kulhoon. Hienonna palmusokeri ja sekoita sen joukkoon fariinisokeri, tamarindivesi, kalakastike, sriracha ja valkopippuri. 

Pilko sipuli lohkoiksi, murskaa valkosipulit, hienonna chilit pieneksi ja kuori ja raasta pala inkivääriä. Kuumenna vesi ja sekoita sen joukkoon pieni pala kanaliemikuutiota. Sulata katkaravut. Valmista riisinuudelit liottamalla niitä muutama minuutti lämpimässä vedessä (tarkista ohje pakkauksesta). Varaa valmiiksi esille kananmuna, pähkinöitä, tuoretta korianteria ja puolikas lime. Korianterin lehdet voi hienontaa pienemmäksi.

Kuumenna wokkipannu ja lisää seesami- ja rypsiöljyä. Kuullota sipulit, valkosipulit, inkivääri ja chilit. Lisää broileri ja ruskista. Lisää kanaliemi ja anna broilerin kypsyä. Lisää kananmuna ja sekoita se hyvin joukkoon. Lisää nuudelit ja kastike, sekoita kahden lastan avulla kaikki sekaisin. Sekoita joukkoon katkaravut. Viimeistele pähkinöillä, korianterilla ja limemehulla. Tarkista vielä maku, sano "herramunjee, ku on hyvää" ja tarjoile heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti