18.2.2014

Raikkaat sitruunamacaronit lemon curd -täytteellä ja salmiakkiyllärillä

Tein pari viikkoa sitten ensimmäistä kertaa macaroneja ja nyt piti sitten heti testata uudestaan, että oliko eka onnistuminen vain aloittelijan tuuria. No ei ollut, vaan toinen erä onnistui jälleen melko lailla täydellisesti. Jee, olen niin ylpeä itsestäni ja kiitän macaron-jumaloita näistä herkullisista suloisuuksista. Tällä kertaa tein pirteän raikkaita sitruunamacaroneja, jotka ovat lemon curdin ansiosta ihanan kirpeitä ja makeita. Osaan macaroneista piilotin myös turkinpippurimurskaa, ja se toimi loistavasti sitruunan kanssa.

Huomaa, että macaron-kuoriin tulevia valkuaisia tulee vanhennuttaa yksi vuorokausi huoneenlämmössä. Ylijäävät keltuaiset kannattaa tietysti hyödyntää lemon curdin valmistamisessa. Lemon curdin voi hyvin tehdä valmiiksi leipomista edeltävänä päivänä, sillä se säilyy hyvin jääkaapissa ainakin viikon.

Sitruunamacaronit
kuoret:
100 g valkuaisia (n. 3 munaa)
25 g sokeria
keltaista pastaväriä
110 g mantelijauhoa
200 g tomusokeria

lemon curd -täyte:
1 kananmuna
3 keltuaista
2-3 sitruunaa
200 g (~ 3 dl) tomusokeria
1 rkl maissitärkkelystä
50 g voita
(keltaista pastaväriä)

(+ Tyrkisk Peber Crushia)

Valmista täyte. Riko kattilaan 1 muna ja lisää (macaron-kuorien tekemisestä jääneet) 3 keltuaista. Pese sitruunat hyvin ja raasta sitruunoiden keltainen kuoriosa hienoksi - tarvitset noin 1 rkl sitruunankuoriraastetta. Purista sitruunoista 1,5 dl mehua (tähän menee 2-3 sitruunaa niiden mehukkuudesta riippuen). Lisää kuoriraaste ja mehu kattilaan. Lisää kattilaan vielä tomusokeri ja maissitärkkelys. Kuumenna keskilämmöllä koko ajan vispilällä sekoittaen. Kun seos sakenee, ota se pois levyltä. Kuutioi voi ja sekoita kuuman sitruunatahnan joukkoon. Voit vielä halutessasi siivilöidä sitruunankuoret pois tahnasta. Laita tahna tiiviiseen purkkiin ja anna jäähtyä. (Jos haluat tahnasta vieläkin keltaisempaa, voit värjätä sen pienellä määrällä pastaväriä.) Säilytä ylimääräinen lemon curd jääkaapissa.

Valmista macaron-kuoret. Riko valkuaiset kulhoon ja peitä kelmulla, anna vanhentua huoneenlämmössä noin vuorokauden verran. Sihtaa mantelijauho kulhoon. (Älä käytä sihtiin jääviä pieniä mantelipaloja - ne ovat liian karkeita macaroneja varten.) Sihtaa myös tomusokeri ja sekoita hyvin mantelijauhon kanssa. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää 25 g sokeria pikkuhiljaa valkuaisten joukkoon. Lisää pieni nokare pastaväriä ja sekoita hyvin, että väri leviää tasaisesti valkuaisvaahtoon. Kaada mantelijauho-tomusokeriseos valkuaisvaahdon joukkoon ja kääntele nuolijalla sekaisin. (Jos sekoittaa liian vähän, taikina ei laskeudu tasaiseksi. Jos sekoittaa liian paljon, taikinasta tulee liian juoksevaa eikä sitä voi enää pelastaa. Voit kokeilla taikinan paksuutta laittamalla sitä vähän leivinpaperin päälle: pinnan pitäisi laskeutua tasaiseksi pinnaksi.) Laita leivinpaperia kahden pellin päälle. Laita taikina pursotuspussiin ja pursota noin 3 cm halkaisijaltaan olevia ympyröitä. Koputa peltiä pöytää vasten muutaman kerran, jotta ilmakuplat lähtevät pois. Jätä lepäämään 30 minuutiksi. Testaa, ovatko macaronit kuivahtaneet tarpeeksi: jos kosketat kevyesti macaronin pintaa ja taikinaa ei jää sormiin, macaronit ovat valmiita uuniin. Paista yksi pelti kerrallaan 150 asteessa 15-20 minuuttia macaronien koosta riippuen. Macaronit tummuvat herkästi, joten laita tarvittaessa foliota tai leivinpaperia päälle paiston aikana. Macaronit ovat valmiita, kun niiden pinta on kova ja ne irtoavat leivinpaperista. Anna macaron-kuorien jäähtyä täysin ennen lemon curdilla täyttämistä.



Kokeilin laittaa muutamaan macaroniin salmiakkiyllätyksen: ripottelin täyttövaiheessa lemon curdin päälle turkinpippurimurskaa. Sitruunan ja salmiakin liitto toimii aivan todella hyvin, suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti