23.2.2014

Taivaallinen porkkanakakku

Rakastan porkkanakakkua.

Tarvitseeko muuta edes sanoa? Porkkanakakku on mehevää ja mausteista ja mantelirouhe antaa kakkupohjaan ihanaa suutuntumaa. Kaiken kruunaa sitruunainen tuorejuustokuorrute, joka on täydellinen pari kaikkien aikojen parhaalle kakulle.

Olen tehnyt porkkanakakun yleensä noin 24 tai 26 sentin irtopohjavuokaan, mutta tällä kertaa halusin kokeilla uutta erikoista 12 sentin irtopohjavuokaa, jossa on tavallista korkeammat reunat. Kakku onnistui hyvin, mutta sen paistamiseen meni pieni ikuisuus. Siksi korkea vuoka ei sitten ehkä ollutkaan mikään kovin fiksu hankinta. Jos haluaa tehdä halkaisijaltaan pienen kakun (Ø 12-18), suosittelen joko puolittamaan ainesten määrän tai paistamaan kakun kahdessa pienessä vuoassa.

Porkkanakakku
taikina:
4 munaa
2 dl ruokokidesokeria
1,5 dl fariinisokeria
2 dl rypsiöljyä
0,5 dl maustamatonta jogurttia
2 tl vaniljauutetta
4 tl kanelia
3 tl kardemummaa
0,75 tl jauhettua inkivääriä
0,5 tl jauhettuja neilikoita
0,25 tl muskottipähkinää
2 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
4,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl mantelirouhetta
5 dl (~ 5 isoa) hienoksi raastettua porkkanaa

+ voita ja korppujauhoja

Vatkaa munat, sokerit, rypsiöljy, jogurtti ja vaniljauute sekaisin. Sekoita erillisessä kulhossa mausteet, leivinjauhe, ruokasooda, vehnäjauhot ja mantelirouhe, ja lisää vähitellen taikinaan. Raasta porkkanat hienoksi ja sekoittele lopuksi taikinaan. 

Valitse haluamasi kokoinen irtopohjavuoka, voitele ja korppujauhota se (tai leikkaa pohjalle sopivan kokoinen leivinpaperin pala). Kaada taikina vuokaan, mutta muista jättää kohoamisvaraa. Paista 150 asteessa niin kauan, että tikulla kokeillessasi tikkuun ei jää enää yhtään taikinaa (kakun koosta riippuen paistamiseen voi kulua 40 minuuttia - 1 tunti 25 minuuttia).

Vinkki: saat nousemaan kakun tasaisesti, kun kiedot vuoan ympärille kylmällä vedellä kostutetun pyyhkeen. Leikkaa siis jostain vanhasta pyyhkeestä sopivan kokoinen pala, kastele se märäksi, purista ylimääräiset vedet pois ja kiinnitä se esimerkiksi hakaneulalla vuoan ympärille. Näin kakku nousee tasaisesti, eikä kohoa keskeltä kupruksi.

kuorrute:
90 g huoneenlämpöistä voita
2,75 dl tomusokeria
300 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa

+ mantelirouhetta

Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi ja lisää tomusokeri. Lisää tuorejuusto ja purista joukkoon sitruunamehu. Lisää vielä ripaus suolaa ja vatkaa ainekset sekaisin. 

Leikkaa jäähtynyt kakkupohja 2-3 kerrokseen. Levitä kuorrute kerrosten väliin ja kakun päälle. Koristele esimerkiksi mantelirouheella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti