4.3.2014

Porkkanasosekeitto ja itse tehdyt krutongit

Porkkanasosekeitto on ihanaa. Mikä tahansa sosekeitto kaipaa kuitenkin seurakseen jotain rapeaa ja pureskeltavaa, jotta samettisesta keitosta ei tule syöjälle ihan vauvanruokafiilistä. Krutongit ovat loistavia rapsakkuuden tuojia, ja niitä on todella helppoa tehdä kotosalla. Tarvitset vain muutaman siivun kuivahtanutta leipää, hieman voita ja haluamiasi mausteita. Muutama minuutti pannulla ja se on siinä! En kyllä osta enää keittojeni ja salaattieni piristykseksi valmiita krutonkeja - itse tehdyt ovat niin vaivattomia ja tosi hyvän makuisia.

Porkkanasosekeitto
7 porkkanaa
2 perunaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
nokare voita
loraus rypsiöljyä
~ 6 dl vettä
1,5 rkl kasvisfondia
0,5 dl kuohukermaa
1 tl kuivattua rakuunaa
mustapippuria
suolaa

Kuori porkkanat ja perunat, ja leikkaa ne paloiksi. Kuutioi sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Laita isoon kattilaan nokare voita ja loraus öljyä. Kuullota sipuleita 5 minuuttia. Lisää porkkanat ja perunat ja paista vielä muutama minuutti. Lisää valkosipulit ja paista minuutti. Lisää vettä sen verran, että kasvikset peittyvät. Lisää myös kasvisfondi. Keitä kannen alla sen verran, että porkkanat ja perunat ovat kypsiä (10-20 minuuttia). Soseuta sauva- tai tehosekoittimella. (Siivilöi keitto, jos haluat vieläkin sileämmän keiton.) Kuumenna taas kiehuvan kuumaksi, lisää kerma, rakuuna, pippuri ja suola. Tarjoa heti krutonkien tai raejuuston kera.

Valkosipulikrutongit
3-4 siivua kuivahtanutta vaaleaa tai täysjyväleipää
20 g voita
valkosipulijauhetta
suolaa
pippuria

Leikkaa leipä kuutioiksi (voit poistaa reunat, jos haluat). Kuumenna paistinpannu ja sulata voi. Lisää leipäpalat ja mausteet, ja paista käännellen noin 5-10 minuuttia, kunnes leipäpalat ovat joka puolelta kullanruskeita ja rapeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti