12.4.2014

Höyrytettyä lohta sitruskastikkeessa & paahdettua fenkolia, omenaa ja punasipulia

Pari vuotta sitten kävimme ravintolapäivänä Serenity -pop up ravintolassa syömässä monen ruokalajin illallisen. Parhaiten jäi mieleen elämäni paras lohiannos, jonka reseptin kokki onneksi lahjoitti ruokailijoille. Lohi oli kypsennetty sous vide -menetelmällä vesihauteessa ja se oli uskomattoman mehukasta. En edes tiennyt, että lohesta voi tehdä jotain niin hyvää. Sous vide -laitteet ovat hävyttömän kalliita pömpeleitä ja niitä löytyy hyvin harvan kotikokin keittiöstä. Itse haaveilen, että ehkä joskus tulevaisuudessa voisin investoida sellaiseen, mutta saa nyt nähdä. Halusin kuitenkin sous vide -laitteen puuttuessa kypsentää lohen hieman uunissa tai pannulla paistamista lempeämällä menetelmällä ja päädyin kokeilemaan sen höyryttämistä. Ja sehän oli helppoa ja lohi kypsyi muutamassa minuutissa. 

Tuo fenkoli-omena-punasipulipaistos on muuten paras lisäke, mitä on kotona tullut tehtyä. Fenkolit ovat mielestäni olleet hieman arveluttavia tapauksia anista muistuttavan hajunsa puolesta, enkä olisi ehkä itse älynnyt käyttää omenoita pääruoan lisukkeena, koska yhdistän ne niin vahvasti makeisiin jälkkäreihin. On ihanaa, että uskallan nyt käyttää näitä aineksia ruoanlaitossani. Meillä tullaan varmasti näkemään tätä lisäkettä jos jonkin kaverina. Kannattaa kokeilla!

Höyrytetty lohi
400 g lohta
suolaa
mustapippuria

Poista lohesta nahka ja ruodot. Leikkaa leivinpaperista hieman lohipalaa suurempi pala ja aseta lohi sen päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna höyrykattila ja nosta lohi leivinpaperin avulla höyrytysosaan. Kypsennä 6-7 minuuttia.

Fenkoli-omena-punasipuli -lisäke
1 fenkoli
2 Golden -omenaa
2 punasipulia
reilu loraus avokadoöljyä
suolaa
mustapippuria

Pilko fenkoli ja omenat kuutioiksi ja leikkaa punasipulit lohkoiksi. Levitä kasvikset leivinpaperin päälle ja lisää reilulla kädellä avokadoöljyä (ei nyt kuitenkaan ihan niin, että uivat siinä), mausta suolalla ja pippurilla. Paahda 225 asteessa 20-25 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet ja hieman ruskistuneet.

Sitruskastike
2 dl verigreippimehua
1 dl appelsiinimehua
2 rkl limemehua
2 rkl sitruunamehua
1,5 rkl maissitärkkelystä
1 sipuli
25 g voita
suolaa
mustapippuria

Purista hedelmistä mehu ja sekoita mehun joukkoon maissitärkkelys. Hienonna sipuli ja paista voissa noin 10 minuuttia. Lisää sitrusmehu ja kiehauta, kunnes kastike paksuuntuu. Jos haluat täysin sileää kastiketta, anna jäähtyä hieman ja sekoita kastiketta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella sen verran, että sipulit ovat soseutuneet. Kuumenna jälleen ja mausta suolalla ja pippurilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti