16.4.2014

Itse tehdyt falafelit pitaleipien ja tsatsikin kanssa

Oi falafelit! Miksi en ole koskaan aiemmin maistanut niitä? Nämä ihanat kikherneistä tehdyt pyörykät maustetaan korianterilla ja juustokuminalla... täydellistä! Oikeaoppiset falafelit ilmeisesti friteerataan, mutta halusin yrittää paistamista vähemmällä rasvamäärällä. Se ei kuitenkaan onnistunut, vaan tuloksena oli ulkopuolelta palaneita ja sisältä raa'aksi jääneitä palleroita. Hätäratkaisuna paistoin pyörykät uunissa ja nekin osoittautuivat hyviksi. Friteeraamalla olisivat toki varmasti vieläkin maukkaampia ja mehukkaampia, joten sitäkin kannattaisi kokeilla.

Siinä missä falafelit yllättivät minut positiivisesti, tsatsiki suurin piirtein räjäytti tajunnan. Siis miten olenkaan voinut missata jotain näin hyvää? Luultavasti siksi, että tsatsiki ei kuulosta kovin kummoiselta: jogurttia, kurkkua, valkosipulia. Ei voisi vaatimatonta raaka-ainelistaa katsomalla uskoa, kuinka mielettömän herkullista tämä kastike on. Kreikkalaiset kyllä näköjään tietävät asiansa. Jostain syystä annos vaatii tolkuttoman määrän kastiketta, joten sitä kannattaa valmistaa reilusti.

Ehdottomasti hauskin osuus tämän ruoan valmistamisessa oli noiden pitaleipien paistaminen. Hihkuin hulluna ja taisin jopa taputtaa käsiäni yhteen, kun tirkistelin uunin luukusta pullistuvia pikku leipäsiä. Osittain tämä taisi johtua siitä, että kisailtiin, kuka arvaa, mikä leivistä pullistuu ensin ja omaa tuli tietysti kannustaa. Kaikki leivistä eivät muodostaneet kunnon ilmataskua vaan jäivät lättäniksi, mutta nekin sai halkaistua helposti.

Pitaleipien sisään laitettiin falafelien ja tsatsikin lisäksi vuonankaalia, tammenlehtisalaattia ja korianteria. Oli namia.



Falafelit
2 prk (à 380 g/230 g) käyttövalmiita kikherneitä
1 punasipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
nippu tuoretta korianteria
0,5 sitruunan mehu
1 muna
2 rkl korppujauhoja
2 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
0,5 tl paprikajauhetta
0,5 tl chilijauhetta
+ seesaminsiemeniä

Valuta kikherneet hyvin. Pilko punasipuli ja murskaa valkosipulit ja kuullota niitä öljyssä pannulla noin 5 minuuttia. Sekoita kaikki ainekset keskenään (ei seesaminsiemeniä) sauvasekoittimen tai tehosekoittimen avulla. Anna taikinan maustua jääkaapissa ainakin puoli tuntia. Muotoile taikinasta palloja tai pihvejä. Pyörittele seesaminsiemenissä ja paista 225 asteessa noin 25 minuuttia. (Voit myös friteerata falafelit tai yrittää paistaa ne pannulla reilussa öljyssä.)


Pitaleivät
3,5-4 dl vehnäjauhoja
0,5 ps kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
~ 1,5 dl lämmintä vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää lämmin vesi. Sekoita käsin tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarpeen mukaan jauhoja tai vettä, jotta saat taikinan, joka ei enää tartu sormiin. Peitä leivinliinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi - tämä vie noin tunnin. Jaa taikina 6 osaan ja kaulitse mahdollisimman ohuiksi pyöreiksi tai soikioiksi levyiksi. Anna nousta liinan alla vielä 15 minuuttia. Paista 250 asteessa noin 7 minuuttia.

Tsatsiki
1 kurkku
1 tl suolaa
4 valkosipulinkynttä
500 g turkkilaista jogurttia
4 tl sitruunamehua
1 tl kuivattua minttua
mustapippuria

Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi ja laita siivilään lavuaarin ylle. Ripottele päälle suola ja anna mehustua 15 minuuttia. Tällä aikaa purista valkosipulinkynnet ja sekoita valkosipuli, turkkilainen jogurtti, sitruunamehu ja kuivattu minttu keskenään. Puristele kurkkuraastetta, jotta ylimääräinen neste lähtee ja sekoita jogurtin joukkoon. Lisää mustapippuria makusi mukaan. Anna maustua jääkaapissa ainakin 1 tunti ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti