16.7.2014

Taivas maan päällä: suklaatorttu tuoreilla vadelmilla

SLURPS! Härreguud, että näyttää hyvältä! Ainakin meikäläisen sylkirauhaset käyvät ihan ylikierroksilla, kun vaan vilkaisenkin tuota kuvaa... Ja voin kertoa, että maistuu vielä sata kertaa paremmalta, miltä näyttää. Mulla on ollut jo pitkään vainoava idea tästä leipomuksesta ja oon mielessäni kuvitellut tämän olevan ihan jumalaisen hyvää. Lopputulos lunasti kyllä kaikki odotukset. Pehmeä suklaaganache on juuri sopivan makeaa ja se suorastaan sulaa suussa. Vadelmat tuovat ihanaa raikkautta ja näyttävät hurjan söpöiltä.

Jos muuten haluat, voit tehdä suklaaganachen kokonaan tummasta suklaasta. Minusta maitosuklaa sopi täytteeseen kuitenkin loistavasti eikä ollut lainkaan liian äklömakeaa. Mutta kukin tyylillään! Kun etsin netistä paksun suklaaganachen ohjetta, kaikkialla neuvottiin laittamaan 300 g (tummaa) suklaata ja 3 dl kermaa. Tässä suhteessa tehty täyte jäi kuitenkin makuuni liian löysäksi, ja epäilen sen johtuvan siitä, että käytin myös maitosuklaata, joka käyttäytyy hieman eri tavalla kuin tumma suklaa. Alla olevaan reseptiin vähensin kerman määrää kahteen desiin. Jos käytät todella tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 % tai enemmän), niin suosittelen käyttämään 2,5-3 desiä kermaa, jotta täytteestä ei tule liian jämäkkää.



Suklaaganache-vadelmatorttu
pohja:
2 dl vehnäjauhoja
2,5 rkl tummaa leivontakaakaojauhetta
3 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
100 g voita
1 rkl kylmää vettä

täyte:
200 g tummaa suklaata
100 g maitosuklaata
2 dl kuohukermaa
1 rkl voita
ripaus suolaa

päälle:
250-350 g tuoreita vadelmia
tomusokeria

Laita vehnäjauhot kulhoon ja siivilöi kaakaojauhe niiden joukkoon. Lisää sokeri, vaniljasokeri ja ripaus suolaa, sekoita tasaiseksi. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja nypi jauhoseoksen joukkoon. Lisää kylmää vettä sen verran, että saat pyöriteltyä taikinasta sormiin tarttumattoman pallon. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään puoleksi tunniksi.

Kaulitse taikina pyöreäksi ohueksi levyksi ja nosta halkaisijaltaan noin 20 cm olevaan irtopohjavuokaan. Taikinaa saisi tulla reunoille pari kolme senttiä, voit trimmata veitsellä ylimääräiset pois. Vuoraa pohja foliolla, jotta reunat eivät pääse valumaan alas paiston aikana. Paista 200 asteessa ensin 15 minuuttia, poista sitten folio ja paista vielä 8 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Anna jäähtyä kunnolla vuoassa.

Leikkaa suklaa mahdollisimman pieniksi paloiksi. Kuumenna kerma kattilassa kiehuvaksi ja nosta pois liedeltä. Lisää rouhitut suklaat, voi ja ripaus suolaa. Sekoittele tasaiseksi massaksi ja kaada kulhoon jäähtymään. (Voit nopeuttaa jäähtymistä laittamalla kulhon kylmään vesihauteeseen.) Irrota torttupohja vuoasta ja kaada hieman jäähtynyt suklaaganache sen päälle. Laita jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi (tai kärsimättömänä laita pakkaseen pieneksi hetkeksi).

Kun täyte on jähmettynyt, asettele päälle tuoreita vadelmia ja sihtaa pinnalle tomusokeria. NAUTI!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti