1.9.2014

Juhlava lohileivos



Tässäpä varsin maukas ja yksinkertaisuudestaan huolimatta näyttävän näköinen annos! Yleensä ei jakseta prameilla näin paljoa, mutta nyt kun elämäni viimeinen kesätyö loppui, niin pitihän sitä juhlistaa jotenkin. Tämä oli hyvä hetki toteuttaa mielessäni jo pitkään pyörinyt idea jonkinnäköisistä lohileivoksista, ja löysinkin ihanan reseptin Hellan ja viinilasin välissä -blogista. Hioin reseptiä hieman omaan makuuni sopivammaksi ja leivoksista tuli todella onnistuneita.
 
Tein alla olevalla reseptillä kolme isoa lohileivosta ( 8 cm), ja sen kokoisena ne toimivat loistavasti astetta hienostuneempana lounaana. Jos taas haluaisi tehdä lohileivoksia alkupalaksi, niin kannattanee tehdä pienemmällä muotilla, ettei tule niin tuhdin kokoisia annoksia.

Lohileivokset
150 g keitettyjä perunoita
150 g kylmäsavulohta
0,5 dl punasipulia
1 dl kurkkua
~ 2 dl tuoretta tilliä
1,5 dl smetanaa
1 rkl sitruunamehua
maun mukaan wasabia
suolaa
mustapippuria

150 g Maalahden limppua
75 g voita

Pilko perunat ja kylmäsavulohi pieniksi paloiksi. Leikkaa noin puolikas punasipuli ja pala kurkkua pieniksi kuutioiksi. Hienonna tilli. Sekoita smetana, sitruunamehu ja wasabi keskenään ja lisää joukkoon muut täytteen ainekset. Mausta suolalla ja pippurilla. Revi limppusiivut muutamaan palaan ja kuutioi voi. Surrauta leipä ja voi joko tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi.

Seuraavaksi kokoa leivokset pyöreän muotin avulla suoraan tarjoilulautaselle. Leikkaa leivinpaperista sopivan kokoinen pala ja vuoraa  muotin reunat sillä (tämä helpottaa leivoksen irrottamista). Painele ohut kerros leipämassaa muotin pohjalle.. Lisää sitten kerros lohitäytettä. Sitten vielä yksi leipäkerros ja päällimmäinen täytekerros, niin muotti alkaakin olla jo täynnä. Tasoita pinta ja nosta muotti varovasti pois, poista leivinpaperi. Tee loput leivokset samalla tavalla. Laita leivokset hetkeksi jääkaappiin tekeytymään ja koristele halutessasi kylmäsavulohella, tillillä, kurkkuviipaleilla, sitruunalohkoilla ja punasipulilla.

2 kommenttia: