13.10.2014

Klassinen omenapiirakka

Olen mä sentään yhden omenapiirakan ehtinyt tänä syksynä leipoa, ja tässä siitä todistusaineistoa. Kyseessä on klassinen amerikkalainen kanelilla ja muskottipähkinällä maustettu omenapiirakka, jonka mehevä omenatäyte piiloutuu rapean taikinakuoren alle. Ohje on Hesarin nettisivuilta, ja ollut kokeilulistallani jo vuosikausia... Katsoin päivämäärää, niin ohje on tosiaan julkaistu jo vuonna 2006. (Pitäisi varmaan hieman hillitä uusien reseptien selailua tai en saa ikinä tehtyä kaikkia jo nyt loputtoman pitkällä kokeilulistallani olevia herkkuja.) Hyvää kannatti kuitenkin odottaa ja syksyn ainut omppupiirakka lunasti sille asetetut odotukset. Oli kyllä todella hyvää! 

Amerikkalainen omenapiirakka
taikina:
4,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl suolaa
2 rkl sokeria
150 g voita
~ 1 dl kylmää vettä 

täyte:
~ 1 kg Granny Smith -omenoita
1,5 dl sokeria
1 tl kanelia
1 maustemitallinen muskottia
ripaus suolaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl voita

päälle:
kuohukermaa
sokeria

Tee ensin taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja nypi jauhoseoksen joukkoon. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Kun taikina lepää jääkaapissa, voit tehdä täytteen. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Sekoita sokeri, kaneli, muskotti, suola ja jauhot keskenään. Kaada sokeriseos omenaviipaleiden joukkoon ja pyörittele niin, että sokeriseosta on tasaisesti joka puolella.

Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä palloiksi. Sirottele toisen taikinapallon molemmille puolille hieman vehnäjauhoja ja kauli siitä kahden leivinpaperin välissä ohut pyöreä levy. Voitele pyöreä vuoka (ø ~ 24 cm) ja nosta taikinalevy varovasti sen päälle. (Tarkoitus olisi, että taikinalevy on sen verran iso, että se peittää reilusti myös vuoan reunat.) Kauli toinen taikinapallo piirakan kanneksi.

Nosta omenaviipaleet vuokaan korkeaksi keoksi ja vuole päälle 2 rkl voita pieninä paloina. Nosta taikinalevy omenoiden päälle ja puristele reunat kiinni. Voitele piirakan kansi kermalla ja ripottele päälle sokeria. Pistele kansi haarukalla tai leikkaa höyryaukot esimerkiksi pienten muottien avulla.

Paista ensin 200 asteessa alatasolla noin 15 minuuttia. Laske sitten lämpöä ja paista 175 asteessa vielä noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.

2 kommenttia: