30.10.2014

Sitruunainen ricotta-mantelikakku

Olisittepa nähneet sen sotkun, minkä sain tässä pari päivää sitten aikaan, kun yritin leipoa maagista suklaakakkua. Taikina onnistui mainiosti, mutta se oli niin vetelää, että alkoi valua irtopohjavuoasta läpi. Ja valui kuulkaa ihan joka puolelle. Kakunraakile lensi suoraan roskiin, mutta tulipahan ainakin siivottua sen takia uuni ja lattiat ja kaapinovet ja hella. Käsivarret on vieläkin ihan hellänä kaikesta siitä jynssäämisestä. :D

Mutta on tässä leipomisen saralla ollut ihan onnistuneitakin yrityksiä. Löysin arkistojen kätköistä tällaisen postaamatta jääneen kakkureseptin. Kyseessä on (gluteeniton!) mantelikakku, joka saa mehevyytensä ricotta-juustosta ja raikkautensa sitruunankuoresta. Kakku on todella sitruunainen, vaikka siihen ei tosiaan tule lainkaan sitruunamehua. Olen kuolannut tätä moneen otteeseen Pinterestissä ja alkuperäinen ohje on Cakelets and Doilies -blogista. Satuin kuitenkin törmäämään Lunni leipoo -blogissa samaiseen kakkuun ja päädyin käyttämään Lunnin suomennettua reseptiä, jossa ainesosien määrät oli sopivasti muokattu suomalaisiin pakkauskokoihin sopiviksi.

Ricotta oli mulle ihan uusi tuttavuus ja en ollut aikaisemmin edes nähnyt sitä missään. Siksi olikin suuri ihmetys kaupassa, kun ricotta osoittautui muovikääreeseen pakatuksi kovaksi, fetamaiseksi köntiksi. Mietin, että miten ihmeessä tämän saisi muka tasaisesti sekoitettua taikinaan. Jätin sen ricotan ostamatta ja suuntasin toiseen kauppaan - ja kas, johan löytyi purkkiin pakattua, rakenteeltaan huomattavasti löysempää ricottaa. Ricotta oli varsin mukava mehevöittäjä leivonnassa, ja voisin kokeilla sen käyttöä jatkossakin. Joten jos kokeilette tätä reseptiä, niin olkaa tarkkana, ettette valitse sitä kovaa könttiä! Muuten saattaapi olla katastrofin ainekset ilmassa. :)

Nyt reseptiin!

Sitruunainen ricotta-mantelikakku
4 sitruunan kuori
1 vaniljatanko
4 munaa
2,5 dl sokeria
120 g voita
200 g mantelijauhoja
250 g ricottaa
mantelilastuja
+ tomusokeria

Ota ainekset hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Pese sitruunat hyvin ja raasta kuori hienolla terällä. Halkaise vaniljatanko ja kaavi veitsenterällä siemenet irti. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vaahdota valkuaiset ja lisää 0,5 dl sokeria pienissä erissä koko ajan vatkaten. Vatkaa, kunnes valkuaisvaahto on kiiltävää ja jämäkkää. Vaahdota toisessa kulhossa voi ja loput sokerista (2 dl) kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sitruunankuoriraaste, vaniljatangon siemenet ja keltuaiset yksi kerrallaan. Sekoita joukkoon myös mantelijauho ja ricotta. Siirrä noin puolet valkuaisvaahdosta muiden ainesten joukkoon ja kääntele varovasti sekaisin. Lisää loput valkuaisvaahdosta ja kääntele taas varovasti joukkoon. Varo ylivatkaamasta, ettei vaahto lässähdä täysin. Kaada taikina leivinpaperilla pohjustettuun irtopohjavuokaan. Ripottele pinnalle reilusti mantelilastuja. Paista 180 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes kakku on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä kokonaan ja koristele tomusokerilla. Parhaimmillaan kakku on seuraavana päivänä.

4 kommenttia:

  1. Tämä menee ehdottomasti kokeiltavien listalle. Se on kyllä mukava yllätys, kun taikinaa alkaa tiputtamaan irtopohjavuoan reinojen välistä. Ei koskaan pitäisi olla liian optimistinen löysien taikinoiden kanssa, vaan aina pitäisi varmuuden vuoksi käyttää normaalia vuokaa tai vuorata irtopohjavuoka foliolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei tuo foliolla irtopohjavuoan vuoraaminenhan on hyvä idea, ei tullut mulla mieleen. Kiitos vinkistä!

      Poista
  2. Hyviä olivat, aivan kuten arvelinkin:)

    VastaaPoista