5.10.2014

Vadelmavaahtokarkit

Olen ihmeissäni. En olisi ikinä voinut uskoa, että vaahtokarkit voivat olla näin hyviä! Eiväthän ne tavallisesti maistu miltään... paitsi ehkä sokerilta ja vaniljaesanssilta. Nämä ihanuudet sen sijaan valmistetaan aidoista marjoista ja valmiit makeiset ovatkin selvästi vadelman makuisia. Myös kaunis vaaleanpunainen väri on täysin vadelmien ansiota - näissä vaahtokarkeissa ei ole tippaakaan lisättyä väriainetta.

Vaahtokarkkien tekeminen osoittautui varsin helpoksi hommaksi, mutta täytyy kyllä sanoa, että tämä oli oudoin juttu, mitä olen ikinä keittiössäni tehnyt. Harvoin sitä tulee tehtyä mitään sellaista, joka koostuu lähes pelkästään sokerista... Reseptistä tulee muuten yllättävän iso annos, joten kannattaa suosiolla lahjoittaa osa namuista kavereille.

Resepti on bongattu Passion 4 baking -blogista, joka on kaikkien hempeitä pastellisävyjä rakastavien leipureiden suosikkisivusto.
 
Vadelmasose
250 g (pakaste)vadelmia
110 g sokeria 

Vadelmavaahtokarkit
8 liivatelehteä
150 g sokeria
150 g glukoosisiirappia
140 g vadelmasosetta
tomusokeria

Tee ensin vadelmasose. Laita vadelmat ja sokeri kattilaan ja keitä pari minuuttia samalla sekoitellen. Siivilöi siemenet pois. Nyt sinulla pitäisi olla ainakin 140 g vadelmasosetta.

Laita sitten liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Laita puhtaaseen kattilaan sokeri, puolet glukoosisiirapista (eli 75 g) ja puolet vadelmasoseesta (eli 70 g). Kuumenna seos kuplivaksi ja anna kiehua, kunnes lämpötila nousee 110 asteeseen (tässä vaiheessa on tärkeää käyttää lämpömittaria!). Ota sitten kattila pois liedeltä. Purista liivatelehdistä ylimääräiset vedet pois ja sekoita kuuman seoksen joukkoon.

Laita jäljelle jäänyt glukoosisiirappi (75 g) ja vadelmasose (70 g) kulhoon ja ala vatkata kevyellä teholla. Kaada kuuma seos joukkoon koko ajan samalla vatkaten. Vatkaa seosta kovalla teholla noin 5-7 minuuttia, kunnes se muuttuu kuohkeaksi, vaaleammaksi ja selvästi paksummaksi.

Vuoraa noin 15 x 25 cm kokoinen vuoka leivinpaperilla ja sirota pohjalle reilu kerros tomusokeria. Kaada vaahdotettu seos vuokaan ja tasoita pinta mahdollisimman hyvin. Sirottele myös pinnalle tomusokeria. Jätä huoneenlämpöön kiinteytymään muutamaksi tunniksi.

Nosta vaahtokarkkilevy vuoasta ja leikkaa terävällä veitsellä paloiksi. Pyörittele palat tomusokerissa joka puolelta. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

12 kommenttia:

  1. Vaahtokarkit on kyllä sellasia, etten ole edes osannut ajatella, että niitä voisi tehdä itse! Mutta sait ehkä pienen karkkikipinän mussa syttymään - näähän olis hauska idea vaikka kavereille joululahjaksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo mullekin tuli ihan yllätyksenä, että näitä voi tehdä kotona. Suunnittelin jo perustavani joulun alla pienen vaahtokarkkipajan niin voisi tehtailla näitä kaikille lahjaksi. :)

      Poista
  2. Joskus olen syönyt itsetehtyä, juurikin vadelmasta makunsa saanutta vaahtokarkkia ja olihan se hyvää! Mutta eikö niitä mitenkään voisi tehdä vähemmällä sokerilla, heh. ;) Muutoin kokeilisin kyllä itsekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tuo sokerin määrä on kyllä hurja! Vaikka sitä tietää, että kaikki karkit on aika lailla puhdasta sokeria, niin kyllä se konkretisoituu ihan eri tavalla kun itse mittailee sen tarvittavan sokerimäärän... :D

      Poista
  3. Tein näitä tänään. Kauanko mahtavat säilyä? Haluaisin antaa joululahjaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa ihan tarkkaan sanoa, kauanko säilyvät hyvinä. Mulla oli huoneenlämmössä ilmatiiviissä rasiassa ja 4-5 päivän päästä rakenne ei enää ollut ihan yhtä hyvä kuin aikaisemmin. Tai niistä alkoi tulla sellaisia tahmaisempia.. Että jos joululahjaksi meinaat antaa, niin kannattaa antaa etukäteislahjana tai tehdä uus satsi myöhemmin. :)

      Poista
  4. Hei! Kuinka tärkeä on tuo 110c lämpötila sokeri-sose-siirappi-seoksessa? En omista lämpömittaria, mietin että täytyykö hommata vai riittääkö, että on vähän sinnepäin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tuolla Passion 4 baking -sivustolla (mistä alkuperäinen resepti on) sanotaan, että on tärkeää käyttää lämpömittaria. En kyllä osaa yhtään sanoa, miksi tämä on niin kovin tärkeää ja mitä tapahtuisi, jos tekisi vain suurinpiirtein sinnepäin. :D Voit tietty etsiä muita itse tehtyjen vaahtokarkkien reseptejä ja katsoa, mitä niissä neuvotaan. Toisaalta suosittelen kyllä mittarin hommaamista! Sellaisen saa aika halvallakin (omani ostin muutamalla eurolla Ikeasta) ja se on kätevä apuri keittiössä. :)

      Poista
  5. Tein koe-erän mansikkasoseesta ja vaikutti tosi onnistuneelle (jäähtymässä pöydällä). Olen kokeillut muitakin vaahtokarkkireseptejä, mutta tämä on paras!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mmm, mäkin voisin kokeilla seuraavaksi tätä reseptiä mansikoista... nam! :)

      Poista