20.11.2014

Gluteeniton vuokaleipä

Huh hei, näin vuoden loppupuodelle kasautuu aina ihan kiitettävästi hommia. Parin viikon päästä alkaa joululoma, mutta sitä ennen pitäisi vielä jaksaa pusertaa kaikki opinnot loppuun asti. En ole ehtinyt juuri kokkailemaan ja todennäköisesti porskutan seuraavatkin pari viikkoa lähinnä noutoruoan ja ankean opiskelijamurkinan avulla. Mutta heti kunhan loma alkaa, niin aion siirtyä työpöydän ääreltä keittiöön puuhailemaan! Olen myös suunnitellut perustavani toisen blogin kaikille käsityönäperryksilleni ja valokuvilleni, joten ei taida käydä aika pitkäksi lomankaan aikana... :)

Mutta jottei tämä postaus mene ihan joutavaksi löpinäksi, niin oli mulla yksi reseptikin! Kyseessä on gluteeniton siemenleipä, jota kutsutaan vaatimattomasti elämän mullistavaksi leiväksi. Resepti on alun perin My New Roots -blogista, mutta käytin itse Kiitos hyvää -blogin suomennettua versiota. Leipään ei tule yhtään jauhoja, vaan se koostuu siemenistä, pähkinöistä ja kaurahiutaleista, ja homman pitää kasassa psylliumkuitujauhe. Leipä onnistui loistavasti ja maistui yllättävän hyvälle. Varsinkin paahdettuna oli erittäin jees! Suosittelen kokeilemaan varsinkin jos perinteiset höttöleivät eivät maistu, vaan kaipaat joka puraisulla kunnon rousketta.

Gluteeniton siemenleipä
3,5 dl kaurahiutaleita
2,5 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemeniä
1 dl hasselpähkinöitä
3 rkl psylliumkuitujauhetta
2 rkl chiasiemeniä
1 tl suolaa
3 rkl voita
1 rkl juoksevaa hunajaa
3,5 dl vettä

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Sulata voi juoksevaksi ja sekoita joukkoon hunaja. Sekoita sitten vesi voin ja hunajan kanssa. Kaada neste kuivien ainesten joukkoon ja sekoita, kunnes seos alkaa jähmettyä. Kaada taikina (voideltuun) leipävuokaan ja painele pinta tasaiseksi. Jätä taikina tekeytymään ainakin kahdeksi tunniksi jääkaappiin.

Lämmitä uuni 175 asteeseen ja paista sitten keskitasolla noin 20 minuuttia. Kaada sitten leipä vuoasta ritilän päälle ja paista vielä 40-45 minuuttia, kunnes leivän pinta on saanut väriä ja se kuulostaa koputellessa ontolta. Anna leivän jäähtyä ennen kuin leikkaat siitä siivuja. Parhaimmillaan paahdettuna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti