6.11.2014

Upeat päärynä-frangipane-tarteletit

Oi vau. Olen niin ylpeä itsestäni, että sain loihdittua tällaiset upeat leivokset. Yleensä leivonnassa seuraan melko tarkasti valmiita ohjeita ja tuunailen korkeintaan pikkujuttuja, mutta tällä kertaa uskalsin luoda alusta asti ihan oman reseptini. Ja onnistuin täydellisesti, vaikka itse sanonkin! Kauniissa tarteleteissa on sopivan rapea ja suklainen pohja, pehmeän mantelinen frangipane-täyte ja päällä ihanan raikkaita ja mausteisia valkoviinissä haudutettuja päärynöitä. Kaikki maut pelaavat loistavasti yhteen ja näitä on ilo syödä. Ja ilo katsella! Voi että, miten söpöjä noista päärynöistä tulikaan!

Päärynä-frangipane-tarteletit
pohja:
150 g vehnäjauhoja
75 g sokeria
1 rkl leivontakaakaojauhetta
ripaus suolaa
1 keltuainen
100 g voita
~ 1 rkl kylmää vettä

frangipane-täyte:
80 g huoneenlämpöistä voita
80 g sokeria
2 munaa
0,5 tl kanelia
1 tl vaniljauutetta
80 g mantelijauhoja 

haudutetut päärynät:
6 pientä päärynää (ja halutessasi muutama varakappale)
1 plo makeaa valkoviiniä
2,5 dl sokeria
1 sitruunan mehu
1 rkl vaniljauutetta
1 kanelitanko
5 kokonaista mustapippuria
10 neilikkaa
1 tähtianis

Tee ensin pohjataikina. Sekoita vehnäjauhot ja sokeri keskenään ja siivilöi joukkoon kaakaojauhe. Sekoita joukkoon myös ripaus suolaa ja keltuainen. Leikkaa kylmä voi pieniksi kuutioiksi ja nypi taikinan joukkoon. Lopuksi lisää vähän kylmää vettä, jotta saat pyöriteltyä taikinasta tasaisen pallon. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään 1-2 tunniksi.

Kun taikina on tekeytymässä, voit aloittaa tekemään haudutettuja päärynöitä. Kuori päärynät, mutta jätä kannat ja siemenkodat vielä paikoilleen. Laita kaikki ainekset laakeaan kattilaan ja keitä hiljaisella lämmöllä kannen alla noin 10-15 minuuttia, kunnes päärynät ovat pehmenneet. Anna päärynöiden jäähtyä keitinliemessään. Huomaa, että päärynät jatkavat kypsymistä lämpimässä liemessä, joten ota ne pois levyltä ennen kuin niistä tulee ihan lössöjä.

Ota taikina jääkaapista ja anna lämmetä sen verran, että sitä on helpompi käsitellä. Kaulitse taikina ohueksi levyksi. Voitele 6 pientä (Ø 9-10 cm) tartelettivuokaa. Leikkaa taikinasta hieman tartelettivuokia isompia paloja ja nosta taikina varovasti vuokiin. Painele taikina vuokien pohjalle ja reunoille, trimmaa ylimääräiset reunat pois. Kaulitse taikinarämmäleet taas levyksi ja tee pohja loppuihin tartelettivuokiin. Pistele pohjat haarukalla.

Leikkaa leivinpaperista hieman vuokia isompia paloja ja aseta taikinapohjan päälle. Kaada päälle kuivattuja herneitä tai riisiä painoksi. (Tämä tehdään sen takia, ettei taikina ala valua reunoilta esipaiston aikana.)  Paista 200 asteessa ensin 10 minuuttia, ota sitten painona olleet herneet/riisit ja leivinpaperit pois ja paista vielä 5 minuuttia. Anna pohjien jäähtyä kokonaan, älä irrota vielä vuoista.

Tee sitten frangipane-täyte. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat ja vatkaa vielä muutama minuutti. Sekoita joukkoon kaneli ja vaniljauute ja lopuksi kääntele joukkoon mantelijauhot.

Kun pohjat ovat jäähtyneet, lusikoi frangipane-täyte vuokiin (saa täyttää täyteen asti) ja tasoita pinta. Paista 180 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes frangipane on kohonnut ja saanut hieman väriä pintaan. Jotta reunat eivät pala, voit joutua laittamaan leivinpaperia tartelettien päälle. (Älä laita leivinpaperia suoraan tartelettien päälle, jotta frangipane ei tartu kiinni paperiin, vaan laita leivinpaperi esim. ritilän päälle ja ritilä sitten tartelettien yläpuolelle.) Anna tartelettien jäähtyä.

Irrota tarteletit vuoistaan. Valuta ja kuivaa jäähtyneet päärynät. Poista siemenkodat esimerkiksi palloraudan avulla, jätä kanta edelleen paikoilleen. Leikkaa pienellä terävällä veitsellä päärynän ympärille pitkittäisiä viiltoja. Käännä päärynää varovasti, jotta leikatut osiot levittäytyvät viuhkamaisesti kuvan osoittamalla tavalla. Asettele päärynät varovasti tartelettien päälle ja tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi kermavaahdon kera.

8 kommenttia:

  1. Voi jestas miten hyvännäköisiä <3 ! Tämän reseptin tarvikkeet lähtivät kyllä kauppalistalle.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Hauskoja leivontahetkiä, toivottavasti maistuu! :)

      Poista
  2. Kerrassaan hurmaavia! ♥

    http://ellysinbakemyday.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tack tack! Käyn tsekkaamassa blogisi, kunhan ehdin! :)

      Poista