8.4.2015

Kirpeää, makeaa ja tohotusta

Kyllä leipominen (ja kokkaaminen) on mukavaa, kun aina pääsee kokeilemaan ihan uusia juttuja. Näitä herkullisia muffinsseja tehdessäni opettelin tekemään italialaista marenkia ja pääsin ekaa kertaa testaamaan myös tohotinta! Myös muffinssitaikinan reseptin kehittelin päässäni ja siitä huolimatta sekin onnistui varsin hyvin... :)

Olin aiemmin tehnyt vain ranskalaista marenkia, joka syntyy siis yksinkertaisuudessaan niin, että valkuaiset vaahdotetaan kovaksi vaahdoksi, niiden joukkoon lisätään sokeria ja lopuksi marenki kypsennetään uunissa. Koska halusin käyttää tohotinta marenkin pinnan ruskistamiseen, päädyin tekemään italialaista marenkia. Sitä ei tarvitse käyttää uunissa, koska valkuaiset kypsennetään kuumalla sokerisiirapilla. Luulin, että koostumus olisi samankaltainen kuin ranskalaisessa marengissa, mutta mitä vielä! Italialainen marenki on huomattavasti jämäkämpää ja sitkoisempaa, vähän kuin vaahtokarkkimassaa. Se sopi loistavasti kirpeän ja makean lemon curdin kaveriksi ja olihan se tohotus nyt todella hauskaa.

Sitruuna-marenkimuffinssit
taikina:
2 munaa
1,75 dl sokeria
2 dl maitoa
50 g turkkilaista jogurttia
1 sitruunan kuori
1 rkl sitruunamehua
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
0,75 dl rypsiöljyä

lemon curd:
2 sitruunaa
1 dl sokeria
3 keltuaista
1 muna
2 tl maissitärkkelystä
50 g voita

italialainen marenki:
2,5 dl sokeria
1 dl vettä
3 valkuaista

Tee ensin lemon curd. Pese sitruunat hyvin. Raasta sitruunoiden keltainen kuoriosa hienoksi raasteeksi. Purista sitruunoista mehu (pitäisi tulla noin 1,5 dl). Laita raastetut sitruunankuoret, sitruunamehu, sokeri, keltuaiset, yksi kokonainen kananmuna ja maissitärkkelys kattilaan (huom. säästä valkuaiset marenkia varten!). Kuumenna ja sekoita samalla niin kauan, että seos sakenee. Ota pois levyltä ja siivilöi sitruunankuoret pois. Kuutioi voi pieneksi ja sekoita lämpimän tahnan joukkoon. Anna jäähtyä.

Tee sitten muffinssitaikina. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää joukkoon maito ja turkkilainen jogurtti. Raasta sitruunan keltainen kuori hienoksi raasteeksi ja purista 1 rkl mehua ja sekoita taikinan joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vähitellen taikinaan. Lopuksi vatkaa joukkoon öljy. Lusikoi taikina muffinssivuokiin (ei ihan täyteen asti!) ja paista 180 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Tee lopuksi marenki. Laita sokeri ja vesi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 8 minuuttia, kunnes sokerisiirappi on 120-asteista. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kaada kuuma sokerisiirappi ohuena nauhana valkuaisten joukkoon koko ajan suurella teholla vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes marenki on huoneenlämpöistä.

Jos muffinssit ovat kohonneet kuprulle, voit halutessasi leikata pinnan tasaiseksi, jotta täytteet pysyvät muffinssin päällä paremmin. (Voit myös halutessasi kaivertaa muffinsseihin pienen kolon, jos haluat niihin lemon curd -sydämen.) Lusikoi lemon curdia reilusti muffinssien päälle. Laita marenki pursotuspussiin ja pursota kunnon keko lemon curdin päälle. Tohota marengin pinta kauniin ruskeaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti