8.6.2015

Veikeä punajuurileipä + porkkanavoi

Harvemmin sitä tulee törmättyä missään punaiseen leipään. Päätin korjata tämän suunnattoman vääryyden ja tekaisin punajuurileipää. Mahtava väri haalistui hieman sisältä paiston aikana, mutta aikas hyvä ensimmäiseksi yritykseksi, eikös? Leipä sopi loistavasti makeahkon porkkanvoin kanssa nautittavaksi, eikä oikeastaan edes kaivannut sen kummempia päällisiä. 

En tiedä, onko tämä kaikille ihan tuttu juttu, mutta mulle tämä seuraava jippo oli ihan käsittämätön, lähes maaginen ja suorastaan mullistava juttu hiivan kanssa leipomisessa. Tuorehiivaa on välillä vähän hankala saada sekoittumaan nätisti nesteeseen... No eipä ole enää! Kun tuorehiivaa sekoittaa suolan kanssa vähän aikaa, se muuttuu nestemäiseksi (kokeile, jos et usko!). Tämä hiivalitku onkin sitten huomattavasti helpompaa saada yhdistettyä taikinaan. Ei enää klimppejä! Nerokasta.

Punajuurileipä
200 g punajuurta
0,5 dl vettä
10 g hiivaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl ruokosokeria
270 g hiivaleipävehnäjauhoja

Kuori punajuuret ja pilko ne palasiksi. Keitä, kunnes punajuuret ovat pehmenneet. Lisää punajuurien joukkoon vesi ja soseuta sileäksi. Sekoita hiivaa ja suolaa keskenään, kunnes ne muuttuvat nestemäisiksi. Lisää sokeri, punajuurisose ja jauhot. Vaivaa taikinaksi. Anna kohota esim. lämpimässä vesihauteessa noin 1,5 tuntia. Muotoile leipä uunipellille haluamasi malliseksi, peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia. Sivele pintaan hieman vettä ja paista 180 asteessa noin 30 minuuttia. (Jos haluat leipään ekstrarapean kuoren, laita uuniin leivän viereen myös pieni kulho vettä, joka höyrystyessään rapsakoittaa pinnan mukavasti.)

Porkkanavoi
3-4 porkkanaa
50 g voita
ripaus suolaa

Kuori porkkanat ja höyrytä/keitä ne kypsiksi. Soseuta voin kanssa ja lisää ripaus suolaa. Anna jäähtyä.

4 kommenttia:

  1. Täytyy vissiin ihan aktiivisesti alkaa seuraamaan sun blogia eikä vaan inspirationin kautta, tää on jo kolmas resepti sulta mihin ihastuin! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että olet löytänyt blogistani mieluisia reseptejä! :)

      Poista
  2. Porkkanavoi!! Oi että, miten ihana idea!

    VastaaPoista