12.10.2015

Asia on pihvi

Syön harvoin punaista lihaa enkä arjessa kaipaa sitä lautaselleni, mutta aina silloin tällöin tekee mieli oikein kunnon rotevaa liha-annosta. Hetki sitten ostin elämäni ensimmäisen pihvin ja sille piti tietysti tehdä kaveriksi punaviinikastiketta. Pihveistä tuli täydellisen kypsyiset (eli raa'at :D) ja kastikkeesta yllättävän hyvää aiempiin yrityksiin verrattuna. Eipä sillä, kyllä nuo lohkoperunat ja porkkanpyreekin ansaitsevat tulla mainituksi, menivät nekin aika nappiin! Kyllä tällainen ateria kelpaisi mulle minä tahansa juhlapäivänä.

Punaviinikastike
3 salottisipulia
1 iso valkosipulinkynsi
1 porkkana
2 jumboherkkusientä
nokare voita
1,5 rkl ruokosokeria
3 rkl punaviinietikkaa
4 dl punaviiniä
6 dl vettä
2 rkl lihafondia
timjamia
rosmariinia
2 laakerinlehteä
2,5 tl maizenaa (+ tilkka kylmää vettä)

Kuutioi sipulit, siivuta valkosipuli ja porkkana. Leikkaa herkkusienet paloiksi. Kuumenna isossa kattilassa nokare voita ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää sitten valkosipuli, porkkana ja sienet, paista hetki. Lisää sitten ruokosokeri ja anna kasvisten karamellisoitua hetki. Lisää punaviinietikka, punaviini, vesi ja lihafondi. Keitä lientä kasaan, kunnes sitä on noin puolet alkuperäisestä määrästä (meillä kesti noin 40 min). Lisää timjami, rosmariini ja laakerinlehdet, keitä vielä 20 minuuttia. Siivilöi kastike ja tarkista maku, lisää tarvittaessa esim. sokeria. Sekoita maizena tilkkaan kylmää vettä ja lisää kastikkeen joukkoon, kiehauta ja sekoittele, kunnes kastike paksunee.

Lohkoperunat
4 perunaa
loraus rypsiöljyä
paprikajauhetta
suolaa
mustapippuria

Kuori tai pese perunat ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Sekoita perunalohkot kulhossa öljyn ja mausteiden kanssa. Levitä uunipellille ja paista 200 asteessa 45-60 minuuttia tai kunnes perunat ovat saaneet pintaan kauniin kullanruskean värin.

Porkkanapyree
4 isoa porkkanaa
nokare voita
loraus kevytmaitoa
suolaa

Kuori porkkanat ja pilko muutamaan palaan. Keitä hyvin suolatussa vedessä pehmeiksi. Soseuta ja sekoita joukkoon nokare voita ja loraus maitoa, mausta suolalla.

Täydelliset pihvit
2 naudan ulkofilee- tai entrecôte-pihviä
mustapippuria
loraus rypsiöljyä
nokare voita
suolaa

Ota pihvit huoneenlämpöön 30-60 minuuttia ennen paistamista. Mausta pippurilla. Kuumenna pannussa loraus rypsiöljyä ja lisää sitten vielä nokare voita. Nosta pihvit pannulle ja anna paistua rauhassa 1-1,5 minuuttia. Käännä ja paista toiselta puolelta vielä 1-1,5 minuuttia. Nosta pihvit pannulta ja kääri löyhästi folioon, anna tekeytyä 2-5 minuuttia. Mausta lopuksi suolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti