29.8.2016

Roy Faresin vadelmainen suklaatryffelitorttu

Ostin vuosia sitten heräteostoksena ruotsalaisen Roy Faresin ihanan Sweet! -reseptikirjan. Olen aina aika ajoin kuolannut sen ohjeita ajatellen, että tota mä vielä joskus teen. Ja tota ja tota ja tota ja tota. Harvoin tulee törmättyä kirjoihin, joiden koko sisältö kannesta kanteen vaikuttaa ihan täydelliseltä. Nyt sitten vadelmien ollessa sesongissa päätin viimeinkin kokeilla tätä vadelmaista suklaakakkua (ruots. chocklad- och hallonslices). Ja kuulkaa, sehän oli täydellistä.

Kakku koostuu kaakaolla maustetusta rapeasta kuoresta, jonka täytteeksi tulee ensin pohjalle suklainen mantelimassakerros ja sitten päälle raikas vadelmainen tryffelikerros. Koko komeuden kruunaavat tuoreet vadelmat. Ou jees. Jos jollakin särähti korvaan tuo mantelimassa, niin ei syytä huoleen. Mantelimassa jakaa usein mielipiteitä, mutta se maistuu loppujen lopuksi kakussa melko vähän ja mantelimassaa inhoava tyyppi on todistetusti anellut tästä kakusta toista palasta. Joten uppoo kaikkiin, jotka tykkää suklaasta ja vadelmista (= kaikkiin ihmisiin, eikös vain?).

Alkuperäinen ohje on 24 cm kokoiseen vuokaan, mutta itse tein vain 3/4 kokoisen annoksen 20 cm kokoiseen vuokaan, joten alla olevat määrät ovat hieman omituisen epämääräisiä. Mutta kun tekee vaa'an kanssa, niin yhtä helppoahan se on mitata tasalukuihin kun hassuihin lukuihin, joten ajattelin julkaista ohjeen tällä itse käyttämälläni versiolla.

Vadelmainen suklaatryffelitorttu
pohja:
75 g huoneenlämpöistä voita
53 g sokeria
1 muna
150 g vehnäjauhoja
23 g leivontakaakaojauhetta

täyte:
188 g mantelimassaa
75 g huoneenlämpöistä voita
1 kananmuna
3 keltuaista
15 g leivontakaakaojauhetta

vadelmatryffeli:
75 g (sulatettuja pakaste)vadelmia
150 g tummaa suklaata
75 g kuohukermaa
30 g sokeria
38 g huoneenlämpöistä voita

päälle:
tuoreita vadelmia
(tomusokeria)

Tee pohja. Sekoita kaikki ainekset käsin keskenään taikinapalloksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään ainakin puoleksi tunniksi. Kauli kahden leivinpaperin välissä ohueksi, n. 3 mm paksuiseksi levyksi. Voitele 20 cm kokoinen irtopohjavuoka ja painele taikinalevy sen pohjalle ja reunoille. Leikkaa reunoista noin 1/4 korkeudesta pois. Pistele pohja haarukalla. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistelet täytteen.

Tee täyte. Laita kaikki ainekset kulhoon, siivilöi kaakaojauhe paakkujen varalta. Sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi massaksi. Levitä tasaiseksi kerrokseksi pohjan päälle. Paista 190 asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä.

Tee vadelmatryffeli. Muussaa vadelmat esim. sauvasekoittimen avulla. Siivilöi siemenet pois. Leikkaa suklaa rouheeksi. Laita siivilöity vadelmapyree, kerma ja sokeri kattilaan ja kiehauta. Kaada kuuma vadelmaseos suklaarouheen päälle ja sekoita tasaiseksi. Kaada tryffeli mantelimassatäytteen päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään ainakin puoleksi tunniksi.

Irrota kakku varovasti vuoasta. Asettele tryffelin päälle tuoreita vadelmia vieriviereen ja halutessasi ripottele pinnalle vielä tomusokeria juuri ennen tarjoilua.

8 kommenttia:

  1. Nàyttàà ihan tòrkeàn hyvàltà! Tàtà on pakko tehdà.
    -Elisa (oho, oonkin miehen tunnuksilla kirjautuneena)

    VastaaPoista
  2. Minäkin usein pienentelen reseptejä ja noita omituisia mittoja tulee aina silloin. Itse pyöristän määrät viidellä jaettaviksi, koska se on mukavamman näköinen eikä se mielestäni maailmaa kaada,vaikka onkin parin gramman heitto. :) Tämä resepti on kyllä superherkullisen kuuloinen ja todella herkullisen näköisen luomuksen olet saanut aikaan! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei se ole niin tarkkaa, meneekö grammalleen oikein. :) Tällaisia pienennettyjä reseptejä tulee varmaan tehtyä jatkossa enemmänkin, kun tekee mieli kokeilla kaikkia uusia juttuja, mutta ei jaksa syödä kaikkia tuotoksia. :D

      Poista
  3. Hurjan herkullisen kuuloinen ja näköinen kakku! Kauniita kuvia olet siitä myös saanut ikuistettua :) Suklaan ja vadelman maut sopivat kyllä luontevasti toisiinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Suklaa ja vadelma on kyllä täydellinen pari. :)

      Poista
  4. Täällä tyhmä mietti, että miten saan tuosta 3/4 ohjeesta sen alkuperäisen 24 cm vuoan ohjeen laskettua... Tästä tulisi kiva äitienpäiväjälkkäri =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No vaikkapa niin, että jaa määrät kolmella ja kerro sitten neljällä.

      Poista