20.10.2014

Yllättävä kasvis-juustokeitto

En uskaltanut laittaa otsikkoon tämän keiton tärkeintä raaka-ainetta, koska moni kavahtaa jo pelkkää sanaakin. Minussakin kyseinen aine herättää useimmiten vain inhon puistatuksia. Mutta pyydän, antakaa tälle keitolle mahdollisuus. Jos kokeilette tätä reseptiä, voitte yllättyä niin paljon, että huomaatte vielä nuolevanne lautaset puhtaiksi... Näin kävi ainakin meidän ruokapöydässä. True story.

No nyt uskallan jo paljastaa, että tähän keittoon tulee sinihomejuustoa. Ja paljon. Keitto ei kuitenkaan maistu siltä itseltään, ja jos en olisi nähnyt raaka-aineita, minun olisi ollut vaikeaa uskoa tämän sisältävän inhokkijuustoani. Keitto oli niin hyvää, että jopa me kaksi vannoutunutta aurajuuston vihaajaa söimme varsin onnellisina kattilan tyhjäksi. Loistava ohje on äitini reseptikätköistä. Itse en olisi ikimaailmassa tarttunut tällaiseen reseptiin, jollen olisi saanut etukäteen maistaa kyseistä ihanuutta.

Keitto sopii mielestäni parhaiten alkuruoaksi, ja sen kanssa kannattaa tarjoilla rapeita krutonkeja tai jotain muuta purtavaa. Kokeilkaa ja yllättykää!

Sinihomejuustokeitto
1 sipuli
0,5 paprika
1 omena
2 rkl voita
1 tl curryjauhetta
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
0,75 rkl kasvisfondia (tai 0,5 kasvisliemikuutio)
2 dl omenamehua
150 g sinihomejuustoa
4 dl kevytmaitoa
1 tl kuivattua basilikaa
mustapippuria

+ (itse tehtyjä) krutonkeja

Leikkaa sipuli, puolikas paprika ja omena pieniksi kuutioiksi. Sulata voi kattilassa ja lisää sipulit, kuullota muutama minuutti. Lisää paprika- ja omenapalat sekä curryjauhe, paista hetki. Mittaa kulhoon vehnäjauhot ja lisää ensin pieni tilkka vettä, sekoita tahnaksi. Lisää sitten kulhoon loput vedestä ja kasvisfondi, sekoita tasaiseksi. Kaada jauho-vesiseos kattilaan ja lisää myös omenamehu. Anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia. Leikkaa sinihomejuusto pieneksi muruksi, jotta se sulaisi nopeammin. Lisää juustomurut ja maito kattilaan ja anna porista, kunnes juusto on sulanut ja kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella (tai anna hieman jäähtyä ja soseuta tehosekoittimessa) ja siivilöi sitten paprikankuoret pois. Kuumenna keitto taas kiehuvaksi ja lisää basilikaa ja mustapippuria. Tarjoa keitto kuumana esimerkiksi krutonkien kanssa.

4 kommenttia:

  1. Heh, minä voisin ainakin sanoa, ettei tuollaisen aurajuustomäärän syömisestä selviä hengissä jos sen hajukin ällöttää. :D Mutta sait keiton kuulostamaan silti niin hyvältä, että tätä on melkein koitettava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tätä on hyvä tarjota kaikille pahaa-aavistamattomille vieraille, jotka inhoaa aurajuustoa ja katsoa sitten, mitä ne sanoo. :D

      Poista
  2. No täällä ainakin rakastetaan sinihomejuustoa ja Auraa erityisesti sen verran että voisin laittaa keittoon tuplat :D Oonkin jo ehtinyt unohtaa että sitä voisi joskus taas laittaa keittoonkin. Kiitos muistutuksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu Aura toimii kyllä keitossa erinomaisesti. :)

      Poista